Μαρία Καραπιπέρη   |   Λογοθεραπεύτρια - Λογοπεδικός   | ...Eλευθερίου Βενιζέλου 69 - Χαλκίδα   |   τηλέφωνο επικοινωνίας  22210 - 87487

 

Πρώιμη ανίχνευση αυτισμού

πρώιμη ανίχνευση αυτισμούΗ πρώιμη παρέμβαση είναι σημαντική για τα παιδιά με αυτισμό. Να είστε σε επιφυλακή για τα σημάδια που μας προειδοποιούν. Χρειάζεται γνώση των σταδίων ανάπτυξης, ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του μωρού σας και ένα τεστ ακοής. Αν το μωρό σας έχει συμπεριφορές που συνδέονται με τον αυτισμό, μη θεωρήσετε ότι έχει απαραίτητα και τη διαταραχή.

Βήμα 1: δώστε προσοχή στο φωνητικό παιχνίδι του παιδιού, όταν εκείνο ξεκινά να παίζει με τους ήχους που παράγει. Αυτό ξεκινάει γύρω στην ηλικία των πέντε μηνών.

Βήμα 2: παρακολουθήστε τη βλεμματική επαφή του παιδιού. Η βλεμματική επαφή ξεκινάει σε ηλικία έξι με εννέα μηνών. Τα μωρά με αυτισμό τείνουν να αποφεύγουν να κοιτάξουν τους γονείς τους.

Βήμα 3: Δοκιμάστε να παίξετε με τους ήχους που κάνει, όταν παράγει έναν ήχο μιμηθείτε τον ίδιο και δείτε αν θα ανταποκριθεί. Τα μωρά με αυτισμό δεν ανταποκρίνονται σε τέτοιου τύπου λεκτική εναλλαγή ούτε συμμετέχουν σε παιχνίδια «κρυφοκοιτάζω».

Βήμα 4: Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του, δείτε αν ανταποκρίνεται στο όνομά του γύρω στην ηλικία των δέκα μηνών. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως αγνοούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να τους τραβήξουν τη προσοχή. Συμβουλή: Αν το μωρό σας δε δίνει σημασία όταν  φωνάζετε το όνομά του, ελέγξτε πρώτα την ακοή του.

Βήμα 5 : Ελέγξτε τη συμπεριφορά του γύρω στην ηλικία των 12 μηνών. Σε αυτήν την ηλικία τα περισσότερα μωρά δείχνουν, χαιρετάνε, πιάνουν αντικείμενα και προσπαθούν να μιλήσουν.

Βήμα 6: Παρατηρήστε την ευαισθησία του μωρού σας σε ήχους και αφή. Πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους, άλλα πάλι  μισούν τα χάδια και τις αγκαλιές, ενώ άλλα έχουν μεγάλη αντοχή στον πόνο.

Βήμα 7: Μελετήστε την προσοχή του. Μήπως έχει την τάση να εστιάζει την προσοχή του σε ένα μόνο συγκεκριμένο αντικείμενο ή τμήμα του αντικειμένου και να αποκλείει τους υπόλοιπους ανθρώπους;

Βήμα 8: Παρατηρήστε πιθανές επαναλαμβανόμενες κινήσεις που σχετίζονται με τον αυτισμό, όπως κίνηση του κορμού μπροστά και πίσω, γρήγορη κίνηση των χεριών πάνω-κάτω ή στροβιλίσματα.

Βήμα 9: Τα παιδιά με αυτισμό συχνά παρουσιάζουν έντονη αντίδραση στις αλλαγές των συνηθειών τους.

Βήμα 10: Μετρήστε πόσες λέξεις έχουν περίπου στο λεξιλόγιό τους. Στους 18 μήνες έχουν περίπου δώδεκα λέξεις και γύρω στην ηλικία των 2 αρχίζουν να φτιάχνουν προτάσεις των δύο λέξεων.

Βήμα 11: Μερικά παιδιά με αυτισμό αναπτύσσονται φυσιολογικά μέχρι την ηλικία των 18-24 μηνών, και μετά σταματούν ή παλινδρομούν στο λόγο και στην υπόλοιπη ανάπτυξή τους. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν παρατηρήσετε παλινδρόμηση στην ανάπτυξη του παιδιού σας ή τις συμπεριφορές που αναφέραμε.

Το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί πολύ πριν μάθει να μιλάει.

Καλλιεργήστε και ενθαρρύνεται την περιέργεια του παιδιού, για να μετατραπεί σε ισόβια αγάπη για μάθηση.

Τραγουδάτε συχνά στο παιδί. Βοηθείστε το να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη και τη γλωσσική του ικανότητα.

Το βιβλίο είναι το διαβατήριο της προσωπικής ελευθερίας. Βοηθήστε το παιδί σας να το αγαπήσει.

Για να συμβάλετε στην επιτυχία του παιδιού, εκτιμήστε την πρόοδο που έχει ήδη παρουσιάσει και επιβεβαιώστε τα μικρά βήματα που κάνει.

Μια θετική άποψη μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Γίνεται υπόδειγμα θετικής στάσης.

Εκτιμήστε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας.

Να αγκαλιάζεται και να φιλάτε συχνά το παιδί, για να μάθει πως η φυσική επαφή είναι ένας τρόπος να δείξεις αγάπη.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον μιλώντας. Μιλήστε στο παιδί για τα συναισθήματά σας και μην προσπαθήσετε να τα κρύψετε. Εσείς θα νιώσετε καλύτερα και το παιδί θα μάθει την αξία της επικοινωνίας .

Το χάδι είναι εξίσου βασικό με τη διατροφή και την άσκηση για την ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού.

«Όταν ο μπαμπάς μου έπαιζε μαζί μου στην αυλή, η μαμά φώναζε: ‘’Χαλάτε το γκαζόν’’. Κι ο μπαμπάς απαντούσε: ‘’Δε μεγαλώνουμε γκαζόν. Μεγαλώνουμε παιδί’’».   Χάρμον Κίλεμπριου, αθλητής.

Μην πιέζεστε για να είναι το κάθε λεπτό με το παιδί σας δημιουργικό, παραγωγικό και εκπαιδευτικό. Μπορεί να εξαντληθείτε. Χαλαρώστε!

Βοηθείστε το παιδί να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Μιλήστε για τα συναισθήματά του κι έπειτα ανακουφίστε το παιδί σας με μια ζεστή αγκαλιά!

Μάθετε το παιδί να σέβεται τις άλλες κουλτούρες. Βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας.

Καλλιεργείστε τη σχέση του παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά.

Οι δικές σας πράξεις στοργής βάζουν τα θεμέλια της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Ευχαριστήστε κάποιον που φροντίζει με οποιονδήποτε τρόπο το παιδί σας.

Αν κρίνεις τους ανθρώπους, δε σου μένει χρόνος να τους αγαπήσεις.

                                                                                     Αδερφή Τερέζα

Ενθαρρύνεται το παιδί να μάθει μέσα από το παιχνίδι. Όσο περισσότερο αφήνεται το παιδί σας να αυτενεργεί τόσο περισσότερο ελεύθερο θα νιώθει.

Πείτε στο παιδί πόσο χαίρεστε που το γεννήσατε!

Ο πιο αποφασιστικός παράγοντας που δένει μια οικογένεια είναι η πεποίθηση πως, όταν κάποιος έχει κάτι να πει, όλα τα υπόλοιπα μέλη της θα τον ακούσουν προσεκτικά.

Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του ζωγραφίζοντας ή λέγοντας παραμύθια.

«Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους».

Έλενορ Ρούζβελτ.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει πιο ζωντανός; Κάντε το. Σας αξίζει.

facebook logo1

Επικοινωνήστε μαζί μας