Μαρία Καραπιπέρη   |   Λογοθεραπεύτρια - Λογοπεδικός   | ...Eλευθερίου Βενιζέλου 69 - Χαλκίδα   |   τηλέφωνο επικοινωνίας  22210 - 87487

 

Προληπτικός Έλεγχος Πρώιμων Γλωσσικών και Μαθησιακών Δυσκολιών.

έλεγχος ομιλίας και λόγουΣε συνεργασία με  νηπιαγωγεία και  παιδικούς σταθμούς γίνεται προληπτικός έλεγχος στα παιδιά όπου αξιολογούνται: η γλωσσική έκφραση, η σχολική-μαθησιακή ετοιμότητα, η υπερκινητικότητα/διάσπαση προσοχής, και οι κοινωνικές δεξιότητες.

Συγκεκριμένα ελέγχονται: η λεκτική ικανότητα, η εξέλιξη της ομιλίας ,η κατανόηση του λόγου, η έκφραση του λόγου, η επικοινωνιακή λειτουργία, οι μεταφωνολογικές δεξιότητες, η κριτική ικανότητα, η σκέψη, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η οπτική αντίληψη και η αδρή κινητικότητα.

Ελέγχουμε κατά πόσο το παιδί έχει τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται για να παρακολουθήσει με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες το δημοτικό σχολείο.

Τι μπορούμε να προλάβουμε με μια έγκαιρη διάγνωση;

Με τον προληπτικό έλεγχο των γλωσσικών και μαθησιακών δεξιοτήτων μπορούμε να προλάβουμε Μαθησιακές Δυσκολίες, οι οποίες είναι δυνατόν να οφείλονται σε δυσκολίες στην ομιλία, στη σύνθετη και συγκριτική σκέψη, στη γραφή, στην προσοχή και τη συμπεριφορά. Καταστάσεις δηλαδή, που θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι γονείς είχαν την κατάλληλη ενημέρωση και η διάγνωσή τους είχε γίνει έγκαιρα.Ο έλεγχος αποσκοπεί:στον εντοπισμό των παιδιών με αργή εξέλιξη στο λόγο και στην ομιλία , στην έγκαιρη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, στην υπόδειξη του καταλληλότερου τρόπου και χρόνου παρέμβασης, στην καθοδήγηση των γονέων σε τρόπους προώθησης της γλωσσικής και μαθησιακής ανάπτυξης, στη συνεργασία των λογοθεραπευτών με τους παιδαγωγούς για την κάλυψη των ιδιαιτέρων αναγκών κάθε παιδιού.

Ποια παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες;

Τα παιδιά τα οποία ανήκουν στην υψηλή κλίμακα να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες είναι παιδιά με δυσκολίες λόγου και ομιλίας, είναι παιδιά με δυσκολία στη συγκέντρωση της προσοχής τους, παιδιά με χαμηλή οπτική αντίληψη, με υπερκινητικότητα, με διαταραχές στη συμπεριφορά, με κοινωνικές διαταραχές.

Η διαδικασία είναι η εξής:

  • Συνάντηση, ομιλία και ενημέρωση των γονέων καθώς και παρουσίαση του προγράμματος
  • Υποβολή δήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα από τους γονείς
  • Λήψη ιστορικού μέσω ερωτηματολογίου από τους γονείς
  • Ανιχνευτικός έλεγχος λόγου, ομιλίαςκαι μαθησιακών δεξιοτήτωντων παιδιών
  • Ενημέρωση των γονέων σε ατομικό ραντεβού και διατύπωση προτάσεων

Εάν είστε νηπιαγωγός, διευθύνετε  ή εργάζεστε σε ένα νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό και ενδιαφέρεστε για τον ανιχνευτικό έλεγχο λόγου, ομιλίας και μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών σας, επικοινωνήστε για μία  ενημερωτική ομιλία προς τους γονείς και τους νηπιαγωγούς-παιδαγωγούς.

Το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί πολύ πριν μάθει να μιλάει.

Καλλιεργήστε και ενθαρρύνεται την περιέργεια του παιδιού, για να μετατραπεί σε ισόβια αγάπη για μάθηση.

Τραγουδάτε συχνά στο παιδί. Βοηθείστε το να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη και τη γλωσσική του ικανότητα.

Το βιβλίο είναι το διαβατήριο της προσωπικής ελευθερίας. Βοηθήστε το παιδί σας να το αγαπήσει.

Για να συμβάλετε στην επιτυχία του παιδιού, εκτιμήστε την πρόοδο που έχει ήδη παρουσιάσει και επιβεβαιώστε τα μικρά βήματα που κάνει.

Μια θετική άποψη μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Γίνεται υπόδειγμα θετικής στάσης.

Εκτιμήστε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας.

Να αγκαλιάζεται και να φιλάτε συχνά το παιδί, για να μάθει πως η φυσική επαφή είναι ένας τρόπος να δείξεις αγάπη.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον μιλώντας. Μιλήστε στο παιδί για τα συναισθήματά σας και μην προσπαθήσετε να τα κρύψετε. Εσείς θα νιώσετε καλύτερα και το παιδί θα μάθει την αξία της επικοινωνίας .

Το χάδι είναι εξίσου βασικό με τη διατροφή και την άσκηση για την ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού.

«Όταν ο μπαμπάς μου έπαιζε μαζί μου στην αυλή, η μαμά φώναζε: ‘’Χαλάτε το γκαζόν’’. Κι ο μπαμπάς απαντούσε: ‘’Δε μεγαλώνουμε γκαζόν. Μεγαλώνουμε παιδί’’».   Χάρμον Κίλεμπριου, αθλητής.

Μην πιέζεστε για να είναι το κάθε λεπτό με το παιδί σας δημιουργικό, παραγωγικό και εκπαιδευτικό. Μπορεί να εξαντληθείτε. Χαλαρώστε!

Βοηθείστε το παιδί να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Μιλήστε για τα συναισθήματά του κι έπειτα ανακουφίστε το παιδί σας με μια ζεστή αγκαλιά!

Μάθετε το παιδί να σέβεται τις άλλες κουλτούρες. Βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας.

Καλλιεργείστε τη σχέση του παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά.

Οι δικές σας πράξεις στοργής βάζουν τα θεμέλια της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Ευχαριστήστε κάποιον που φροντίζει με οποιονδήποτε τρόπο το παιδί σας.

Αν κρίνεις τους ανθρώπους, δε σου μένει χρόνος να τους αγαπήσεις.

                                                                                     Αδερφή Τερέζα

Ενθαρρύνεται το παιδί να μάθει μέσα από το παιχνίδι. Όσο περισσότερο αφήνεται το παιδί σας να αυτενεργεί τόσο περισσότερο ελεύθερο θα νιώθει.

Πείτε στο παιδί πόσο χαίρεστε που το γεννήσατε!

Ο πιο αποφασιστικός παράγοντας που δένει μια οικογένεια είναι η πεποίθηση πως, όταν κάποιος έχει κάτι να πει, όλα τα υπόλοιπα μέλη της θα τον ακούσουν προσεκτικά.

Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του ζωγραφίζοντας ή λέγοντας παραμύθια.

«Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους».

Έλενορ Ρούζβελτ.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει πιο ζωντανός; Κάντε το. Σας αξίζει.

facebook logo1

Επικοινωνήστε μαζί μας