Μαρία Καραπιπέρη   |   Λογοθεραπεύτρια - Λογοπεδικός   | ...Eλευθερίου Βενιζέλου 69 - Χαλκίδα   |   τηλέφωνο επικοινωνίας  22210 - 87487

 

Αναπτυξιακά στάδια

Αναπτυξιακά Στάδια

shutterstock 57591166

H ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι μόνο σωματική. Τα παιδιά, ξεκινώντας από τη γέννησή τους, μεγαλώνοντας αναπτύσσονται και μαθαίνουν. Η ανάπτυξη του παιδιού και η αξιολόγηση της μπορεί να σχετίζονται με τον τρόπο που αυτό παίζει, μαθαίνει, μιλάει, και συμπεριφέρεται.


Τι είναι αναπτυξιακή καθυστέρηση; Οι δεξιότητες των παιδιών που περιλαμβάνουν τα πρώτα τους βήματα, τις πρώτες λέξεις, το γέλιο τους για πρώτη φορά, τη βλεμματική επαφή, το γνέψιμο με το χέρι «γεια» ονομάζονται ορόσημα ανάπτυξης. Τα παιδιά φτάνουν σε ορόσημα ανάπτυξης στο παιχνίδι, στη μάθηση, στην ομιλία, στη συμπεριφορά και στην κινητικότητα (μπουσούλημα, περπάτημα κτλ.). Αναπτυξιακή καθυστέρηση εμφανίζεται όταν το παιδί  δεν φτάνει αυτά τα αναπτυξιακά ορόσημα την ίδια στιγμή όπως άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Τις περισσότερες φορές, ένα αναπτυξιακό πρόβλημα δεν είναι κάτι που το παιδί «θα το ξεπεράσει» μόνο του. Αλλά με βοήθεια, το παιδί σας μπορεί να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό του!

Όταν η αναπτυξιακή καθυστέρηση δεν εντοπίζεται νωρίς, τα παιδιά καθυστερούν να δεχθούν τη βοήθεια που χρειάζονται. Το γεγονός αυτό μπορεί να τα δυσκολέψει στη μάθηση όταν ξεκινούν το σχολείο. Επιπλέον, πολλά παιδιά έχουν γλωσσική καθυστέρηση ή διαταραχές σε άλλους τομείς της ανάπτυξης. Όμως, λιγότερα από τα μισά παιδιά με δυσκολίες αυτού του είδους έχουν εντοπιστεί πριν ξεκινήσουν το σχολείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το παιδί θα μπορούσε να έχει ήδη δεχθεί βοήθεια γι αυτές τις δυσκολίες και θα μπορούσε ακόμη να έχει ξεκινήσει το σχολείο όντας πιο έτοιμο για μάθηση.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Οι ειδικοί έχουν μια σαφή ιδέα σχετικά με το εύρος της φυσιολογικής ανάπτυξης από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 5 ετών και ενδείξεις για το πότε ένα παιδί ενδέχεται να έχει αναπτυξιακή καθυστέρηση. Θυμηθείτε, ότι η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι μια έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει την διαφορά.

Αναπτυξιακά Στάδια

Ορόσημα ηλικίας 1 Μήνα
Ορόσημα ηλικίας 3 Μηνών
Ορόσημα ηλικίας 7 Μηνών
Ορόσημα ηλικίας 1 Έτους
Ορόσημα ηλικίας 2 Ετών
Ορόσημα ηλικίας 4 Ετών
Ορόσημα ηλικίας 5 Ετών

Το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί πολύ πριν μάθει να μιλάει.

Καλλιεργήστε και ενθαρρύνεται την περιέργεια του παιδιού, για να μετατραπεί σε ισόβια αγάπη για μάθηση.

Τραγουδάτε συχνά στο παιδί. Βοηθείστε το να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη και τη γλωσσική του ικανότητα.

Το βιβλίο είναι το διαβατήριο της προσωπικής ελευθερίας. Βοηθήστε το παιδί σας να το αγαπήσει.

Για να συμβάλετε στην επιτυχία του παιδιού, εκτιμήστε την πρόοδο που έχει ήδη παρουσιάσει και επιβεβαιώστε τα μικρά βήματα που κάνει.

Μια θετική άποψη μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Γίνεται υπόδειγμα θετικής στάσης.

Εκτιμήστε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας.

Να αγκαλιάζεται και να φιλάτε συχνά το παιδί, για να μάθει πως η φυσική επαφή είναι ένας τρόπος να δείξεις αγάπη.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον μιλώντας. Μιλήστε στο παιδί για τα συναισθήματά σας και μην προσπαθήσετε να τα κρύψετε. Εσείς θα νιώσετε καλύτερα και το παιδί θα μάθει την αξία της επικοινωνίας .

Το χάδι είναι εξίσου βασικό με τη διατροφή και την άσκηση για την ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού.

«Όταν ο μπαμπάς μου έπαιζε μαζί μου στην αυλή, η μαμά φώναζε: ‘’Χαλάτε το γκαζόν’’. Κι ο μπαμπάς απαντούσε: ‘’Δε μεγαλώνουμε γκαζόν. Μεγαλώνουμε παιδί’’».   Χάρμον Κίλεμπριου, αθλητής.

Μην πιέζεστε για να είναι το κάθε λεπτό με το παιδί σας δημιουργικό, παραγωγικό και εκπαιδευτικό. Μπορεί να εξαντληθείτε. Χαλαρώστε!

Βοηθείστε το παιδί να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Μιλήστε για τα συναισθήματά του κι έπειτα ανακουφίστε το παιδί σας με μια ζεστή αγκαλιά!

Μάθετε το παιδί να σέβεται τις άλλες κουλτούρες. Βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας.

Καλλιεργείστε τη σχέση του παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά.

Οι δικές σας πράξεις στοργής βάζουν τα θεμέλια της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Ευχαριστήστε κάποιον που φροντίζει με οποιονδήποτε τρόπο το παιδί σας.

Αν κρίνεις τους ανθρώπους, δε σου μένει χρόνος να τους αγαπήσεις.

                                                                                     Αδερφή Τερέζα

Ενθαρρύνεται το παιδί να μάθει μέσα από το παιχνίδι. Όσο περισσότερο αφήνεται το παιδί σας να αυτενεργεί τόσο περισσότερο ελεύθερο θα νιώθει.

Πείτε στο παιδί πόσο χαίρεστε που το γεννήσατε!

Ο πιο αποφασιστικός παράγοντας που δένει μια οικογένεια είναι η πεποίθηση πως, όταν κάποιος έχει κάτι να πει, όλα τα υπόλοιπα μέλη της θα τον ακούσουν προσεκτικά.

Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του ζωγραφίζοντας ή λέγοντας παραμύθια.

«Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους».

Έλενορ Ρούζβελτ.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει πιο ζωντανός; Κάντε το. Σας αξίζει.

facebook logo1

Επικοινωνήστε μαζί μας